V&J – Sacred Valley, Peru

V&J – Sacred Valley, Peru

Veriozka & Johannes

Na svadbu Veriozky a Johannesa sme výnimočne nemuseli čakať dlho, práve naopak, museli sme sa trošku poponáhľať. Na náš e-mail nám odpovedala Maria z Haciendy Sarapampa, že chystajú krásnu tradičnú svadbu, ale už túto sobotu v Cuscu, zatiaľ čo my sme boli takmer 400 km južnejšie. Tak sme sa v piatok večer rýchlo zbalili, hodili rýchlu sprchu, vyzdvihli auto z garáže a v noci švihali do Cusca, aby sme nezmeškali túto jedinečnú príležitosť.

Ráno sme sa ocitli v priestoroch haciendy obklopenej krásnymi horami v Posvätnom údolí Inkov (Sacred Valley/Valle Sagrado). Hacienda Sarampa otvorila svoje dvere hosťom už druhú sezónu a Maria sa obklopila perfektne zohraným tímom ľudí. Všetko to začalo Marinou svadbou, ktorá sa rozhodla, že na ich svadbe nemôžu chýbať lokálne tradície. Svadba mala taký úspech, že viacerí priatelia presviedčali Mariu, aby svoju haciendu otvorili verejne aj na ostatné svadby a eventy. A tak teda aj urobili – a teraz je ich hacienda veľmi populárnym miestom na svadbu v zahraničí, tzv. destination wedding. Na otvorenom zadnom priestranstve vytvorili prekrásne priestory na svadobnú hostinu. Keď sme prišli, prípravy boli v plnom prúde a my sme sa mohli potešiť pohľadom na krásne vyzdobené priestory. Dekorácie navzájom harmonicky ladili a kvetinová výzdoba príjemne voňala ružami, fréziami, ihličnanmi, ktoré rástli naokolo.

Celá svadba začínala cirkevným obradom v kostole, ktorý sa nachádzal pár minut v priľahlom mestečku.

Počas cirkevného obradu nás prekvapili niektorými tradíciami. Napríklad rodina priniesla viaceré symbolické dary do kostola.

Po výmene manželských sľubov a obrúčok kňaz požehnal mince (“las arras”), následne ich podal ženíchovi, ktorý ich vložil do rúk nevesty. Mince si vymenili na znak, že manžel bude schopný postarať sa o rodinu a manželka tak akceptuje a dáva mu svoju plnú dôveru. V súčasnosti symbolizujú aj vzájomnú podporu a zodpovednosť. Mince ostávajú po obrade novomanželom.

Neskôr dostali mladomanželia dlhú retiazku (“lasso”), ktorú okolo nich ovinuli ako symbol večného spojenia. Retiazka ostáva neveste a Vera ju nosila po zvyšok večera a veľmi jej pristala. 🙂

Po obrade čakala na hostí hudobná skupina, ktorá hrala tradičnú hudbu a umelci v tradičných maskách z Cusca, ktoré nosia počas rôznych slávností (okienko ľúbozvučnej slovenčiny: umelcov môžeme nazvať aj kaukliarmi či eskamotérmi :). Prechádzali sa pomedzi hosťami, zabávali ich, a na začiatku obkolesili mladomanželov (s niečim čo pripomínalo náš prvý máj). Zhora hádzali papierové lietadielka a veselo poskakovali a tancovali.

Pri vchode hostí vítali dámy v lokálnych andských krojoch a miestni umelci v tradičných kostýmoch naďalej zabávali hostí. Okrem iného hostí čakalo aj nádherne pripravené občerstvenie (vrátane veľmi vydareného Peruánskeho Ceviche – špecialita z surovej ryby, “uvarenej” v citrónovej šťave, spolu s zeleninou a bylinkami – odporúčam ísť ochutnať sem v Bratislave), pri ktorom si ochotne skrátili čakania na novomanželov a tradičný andský svadobný obrad.

Andský obrad viedol šaman Paco Sebastian. Začal poďakovaním Matke Zeme (Pachamama) a úvahou o našom vzťahu k nej, pretože sme s ňou všetci prepojení a naviazaní na ňu a po našej smrti sa k nej opäť vraciame. Počas andskej svadobnej ceremónie šaman pripravuje “despacho” – obetu na uctenie si Matky Zeme a požiadanie ju o vypočutie prosieb.

Trojlístok koky je v andskej kultúre označovaný ako “koka kintu” a znamená dar od boha Inti, symbolizuje tri svety – božský, ľudský a posmrtný. Šaman pripravil pre mladomanželov trojlístky spolu s lupeňmi kvetov. Hostia si počas obradu mali tiež vybrať tri lístky koky.

Obeta (despacho) sa pripravuje na andských tradičných tkaných látkach, ktoré reprezentujú mužskú a ženskú rovnováhu. Na látku sa položí biely papier ako základ na jasnosť. Následne pridáva trojlístky koky s lupeňmi kvetov. Lupene kvetov (červené pre Matku Zem a biele pre hory) sa ukladajú do rôznych tvarov v závislosti od účelu a individuality šamana. Počas obradu šaman (prípadne manželia a ich rodina) do trojlístkov koky fúka a symbolizuje tak prenesenie prosieb a želaní do lístkov, ktoré potom s lupeňmi kvetov položí na despacho. Potom ako je pripravený základ obety šaman pridáva ďalšie symbolické prvky, ako napríklad sušené hrozienka, semiačka, kukuricu, fazuľu, arašidy, quinou (reprezentujúce hlavne hojnosť, blahobyt, harmóniu a šťastie), veľa sladkého ako hnedý cukor a rôzne drobné sladkosti (na sladký život), morskú hviezdicu, zlaté a strieborné prvky, bielu kukurica (bohatstvo), konfety, miniatúrky muža a ženy, auta a mnohé iné.
Na záver mladomanželov požehnal. Despacho neostáva mladomanželom, ale obradne sa spaľuje len za prítomnosti šamana.

Po 10 mesiacoch cestovania sme konečne videli naživo aj na svadbe tradičný tanec cueca. 🙂

Rodičia prekvapili novomanželov ešte jednou staršou tradíciou, keď pripli bankovky na odev novomanželov. Táto tradícia už v mestách pomaly vymiera, no na vidieku je stále silná.

Veriozka & Johannes, prajeme Vám veľa šťastia, lásky, trpezlivosti a vzájomného porozumenia. Bolo nám veľkým potešením byť súčasťou Vášho výnimočného dňa a začiatku spoločného života. Dúfame, že bude aspoň taký sladký a harmonický ako Vám namiešal Sebastián. 🙂

Naša vďaka patrí aj Marii z Haciendy Sarapampa, ktorá nám umožnila, hoci aj na poslednú chvíľu, prísť na ich krásnu haciendu a zúčastniť sa tejto výnimočnej a prekrásnej svadby. Ďakujeme za tvoju pohostinnosť a srdečný prístup. Rovnako ďakujeme aj Jusefovi, za to že ste nás u vás privítali a ukázali nám váš prekrásny domov a bohatú históriu. Bolo nám potešením spoznať vás – dúfame, že sa ešte niekedy uvidíme, či už v Cuscu (ak niekto chce svadbu na krásnom mieste v zahraničí, veľmi rád s vami vycestujem ako fotograf napríklad sem do Peru 🙂 ) , alebo aj v Európe. 🙂 Želáme vám veľa pracovných ale aj osobných úpechov!

Ivan & Janka

11 komentárov
  • veriozka y johannes
    Posted at 04:21h, 05 septembra Odpovedať

    Hello Ivan and Janka , we are very pleased to have been part of our marriage and have lived our customs . For us this reference in your blog is a great satisfaction ; because we could meet one of our goals , to rescue each of the customs of our people , and even more , that is knowledge for the world.

    We are grateful for the good work they have done , which show the emotions experienced in a very special day for us.

    Hugs.

    VERIOZKA & JOHANNES

    • Ivan Bustor
      Posted at 18:59h, 05 septembra Odpovedať

      Hello Veriozka and Johannes,
      thank you very much, I am really happy that we could be at your wedding and show the beautiful traditions of Perú. Thank you again for receiving us, I am glad you like the pictures 🙂

    • Ivan Bustor
      Posted at 15:59h, 10 septembra Odpovedať

      Hi Veriozka & Johannes,
      here you can download all your pictures from the wedding 🙂
      https://goo.gl/photos/s1tALM9mhAFfyiK46

  • Shirley Rivera
    Posted at 04:44h, 05 septembra Odpovedať

    Hi Im really surprise with your wedding work, thanks I enjoy a lot.
    Shirley ( Johannes sister)

    • Ivan Bustor
      Posted at 18:59h, 05 septembra Odpovedať

      Thank you Shirley, glad you like it 🙂

  • Pedro Phoco
    Posted at 20:50h, 05 septembra Odpovedať

    Felicidades!!!
    Muy Bello todo
    Felicitaciones
    Infinitas bendiciones

  • María del Pilar Salas Sumar
    Posted at 02:15h, 06 septembra Odpovedať

    Great work Ivan & Janka!
    Thanks so much for rushing that night and visiting us.
    It was a pleasure having u home.
    It sure was a lovely Wedding we’ll always remember.
    Congrats to Veri & Johan again.
    Hope to see u soon 🙂

  • BETSABE MILAGROS URBINA NAVARRO
    Posted at 21:20h, 06 septembra Odpovedať

    Todo fue muy bello, mágico y muy buena atención, realmente deseo a los recien casados que Dios les colme de muchas bendiciones y a todos los colaboradores de este evento mis felicitaciones todo muy bien.

  • Nataly
    Posted at 05:52h, 10 septembra Odpovedať

    Me encantó todo el relato y ni que decir de las fotos, gracias por plasmar tan lindo momento para nosotros, sobretodo para Very y Johan quienes se quieren mucho. Felicidades chicos.

    • Ivan Bustor
      Posted at 15:59h, 10 septembra Odpovedať

      De nada, fue un placer para nosotros 🙂

  • Mirka Kubanova
    Posted at 07:11h, 13 septembra Odpovedať

    This is my favourite one from all the weddings you have been so far. Like the pics you did, great work as always. I could feel the atmosphere and all the colours and happines. Made my day, even I am so far from there.
    Have a nice day.

Post A Comment