Ushuaia – Fin del Mundo

Ushuaia – Fin del Mundo

Ushuaia

Ushuaia je krásne mesto, izolované v najjužnejšej časti Južnej Ameriky s názvom ohňová zem (Tierra del Fuego), nachádzajúce sa iba 1500km severne od Antarktídy. Nazýva sa aj koncom sveta (Fin del Mundo), pretože je to najjužnejšie položené mesto na svete – aj vďaka tomuto pomenovaniu v cestovateľských kruhoch dobre známe a veľa ľudí si ho vyberá ako začiatok alebo koniec svojej cesty po Amerike. Pre nás to bol bod, kde sa smer našej cesty otočil po prvý a posledný raz – odteraz sa ide iba na sever 🙂

Do tejto časti Argentíny sa dá dostať jedine cez Čile – neexistuje žiadna cesta, ktorá by išla priamo len cez Argentínu. V skutočnosti existujú tri mestá, ktoré sa nazývajú koncom sveta – dve sa nachádzajú v Čile a jedno v Argentíne. Prvým je Punta Arenas, ktoré sa nachádza niekoľko sto kilometrov severne s počtom obyvateľov viac ako 250 tisíc, pretože ho považujú za najjužnejšie veľké mesto. Druhým mestom je Ushuaia, ktorá sa nachádza v Argentíne, a ktorú by som s kľudným svedomím označila za najjužnejšie mesto, pretože sa ešte dá považovať za mesto a cesta odtiaľto už južnejšie nevedie. Na druhej strane Beaglovho kanála sa ešte nachádza maličké mestečko Puerto Williams, ktoré síce je južnejšie ako Ushuaia, ale je už tak malé, že sa už veľmi označiť za mesto nedá.

História mesta a jeho začiatky sa viažu k postaveniu väzenia, v roku 1950 sa stalo dôležitým námorníckým prístavom. Bohatstvo pochádzalo z ťažby dreva, zlata, vlny, rybárstva a v dnešnej dobe turizmu. Počas najväčšej sezóny takmer každý deň odchádzajú lode smerom na Antarktídu.

Večer sa stretávame s našim kamáratom z Couchsurfingu s Josém a jeho priateľkou Roxanou.

Christmas

Štedrý deň si užívame vianočnú pohodu (niekto síce stresuje, že medovníku nebudú pripravené na večeru, ale všetko akurát stíhame). Improvizovane robíme medovníky, namiesto válčeka poslúžila fľaša s rumom. Ivan sa pokúša urobiť kapustnicu, ale kyslá kapusta nie je prirodzene fermentovaná, ale je s pridaným octom. Tak začne variť druhú s tým, že poriadne premyje kapustu, aby sa zbavil octového zápachu a chuti. Po úspešnom pripravení kapustnice a medovníkov sa vydávame osláviť Vianoce s Roxanou, Josém a jeho rodinou – ktorým ešte raz ďakujeme za príjemne strávené Vianoce. Ak vás zaujímalo, čo špeciálne si varia v Argentíne, tak nemajú žiadne tradičné jedlo ako u nás. Navaria si to, čo majú radi, vrátane ovocného šalátu. Keďže máme len 4 hodinový posun, stihli sme online osláviť Vianoce aj s našou rodinou na Slovensku.

Laguna Esmeralda

Na prvý sviatok vianočný sme sa rozhodli dať si prechádzku k neďalekej Lagune Esmeralde. Cestou sme si všimli, že veľké množstvo lesov je zničených – José nás informoval, že vyplienené oblasti majú na svedomí bobry, ktoré sa sem na lodiach dostali z Kanady. Nemajú žiadneho prirodzeného nepriateľa, takže sa im tu neskutočne darí. Pri stavaní svojich hrádz zničili veľa lesov v Tierra del Fuego.

Jednu časť k jazeru sme kráčali po veľmi mäkkom, pružnom a príjemnom povrchu, ktorým bola rašelina.

Asado

Na druhý sviatok vianočný nás José vzal na rybačku a asado (čo si môžete predstaviť ako grilovačku) k rieke neďaleko Ushuaie, spolu s jeho kolegom a deťmi. Poobede sme sa presunuli pozrieť si Estanciu Habertón, ktorá bola prvým rančom v Tierra del Fuego, postavená misionárom – Thomas Bridges. Nachádza sa 85 km východne od Ushuaie je to veľmi príjemný denný výlet.

Estancia Harberton

Parque Nacional Tierra del Fuego

V posledný deň sme sa vybrali navštíviť Národný park Tierra del Fuego. Pri vstupe nás prekvapili cenové rozdiely vstupného pre zahraničných turistov a turistov z mercosur krajín (Čile, Brazília, Uruguaj, Paraguaj, Bolívia, Ekvádor), ktoré v Argentíne boli bežné. Len pre informáciu s okolitými krajinami nemajú doteraz žiadnu bilaterálnu dohodu o lepších cenách vstupného, tak sme mali z toho veľmi zmiešané pocity. V národnom parku sa nachádza aj koniec cesty č. 3, ktorá vedie dlhých 3000 km až do Buenos Aires, kam sme ďalší deň odchádzali. V parku nájdete náučny chodník o rašeline, výhľad na Beaglov kanál, poštu na konci sveta a zaujímavé výhľady.

Bonus information

Zaujímavá informácia o Ushuaji – dni sú tu v lete veľmi dlhé, keďže sme blízko južného pólu a denného svetla si môžete vychutnať skoro až 17,5 hodín bez toho, aby bola v noci úplná tma.

No Comments

Post A Comment