Argentina – East Coast II

Argentina – East Coast II

Gaiman

Mestečko Gaiman, ktorého názov neznie veľmi Argentínsky, bolo založené v 19. storočí waleskými imigrantami, ktoré sa podpísalo na architektúre ako aj na lokálnych atrakciách. Nájdete tu nádherné čajovne a pekárne plné vynikajúceho čajového pečiva, ktoré sa podáva aj v samotných čajovniach. My sme sa nevedeli rozhodnúť, do ktorej chceme ísť a nechcelo sa nám čakať do otvorenia, tak sme si nakúpili v pekárni a urobili si piknik pri rieke. Gaiman je kľudné a príjemné malé mestečko s jedinečnou atmosférou.

Península Valdés

Cestou sme nemohli nenavštíviť Península Valdés (veľmi skromne si dávajú prívlastok “najkrajšie zátoky sveta”), poloostrov známy možnosťou pozorovania veľrýb v období od júna do polky decembra, ktoré sme samozrejme v januári minuli, a troch druhov tuleňov. Zahliadnuť sa dajú aj kosatky medzi februárom až aprílom a tučniaky od októbra do marca a celoročne občas zahliadnete aj delfíny.

Ako prvé nás opäť nemilo prekvapilo cenové rozdelenie. Samozrejme chápeme, že lokálni z blízkej oblasti a samotní argentínčania, ktorí si na správu parku prispievajú z vlastných daní a vláda chce zároveň podporiť lokálny turizmus, čo nás však prekvapilo najviac boli ceny pre skupinu mercosur (väčšina krajín Južnej Ameriky, s ktorými nemajú žiadne bilaterálne dohody) a ostatných krajín. Keď už si pýtaju dvojnásobok ako pre mercosur krajiny a 4-násobok ako pre lokálnych, tak by naozaj mohli investovať aj do poriadnych anglických prekladov. Vstup je len na jeden deň s možnosťou predĺženia, ak máte dopredu zajednané ubytovanie. 260 ARS (takmer 20$) nás rozhodne prekvapilo. Takže sme sa noc rozhodli stráviť blízko pred vstupom do parku na pláži, aby sme sa ďalší deň nemuseli ponáhľať.

[[During the night, we watched a spectacular lightning storm above the peninsula.///During the night, we watched a spectacular lightning storm above the peninsula.///Nad poloostrovom sa večer spustila riadna búrka.]]

Celý poloostrov je rozsiahly (4000km2), severný bod, odkiaľ sa dajú pozorovať okrem tuleňov aj kosatky, je vzdialený 79 km od prvého rázcestia.

Punta Pirámide je prvá zastavka od informačného centra, od ktorého je vzdialená 25 km. Nájdete tu tuleňov hrivnatých (South American sea lion) ale aj veľryby v obdobi reprodukcie. Hneď vedľa sa nachádza Puerto Pirámides odkiaľ odchádzajú lode s možnosťou sledovania veľrýb (Souther Right Whale) od júna do decembra. Nachádza sa tu aj čerpacia stanica a jediný kemping, ktorý zvykne byť plný. Kempovanie je povolené jedine v Puerto Pirámides, inak je striktne zakázané, rovnako aj vstup so zvieratami. Ďalších 75 km východne je Punta Delgada – pláž s útesom kde sa nachádza veľká kolónia tuleňov sloních (elephant seals). 42 km severne nad Punta Delgada sa nachádza Punta Cantor s možnosťou sledovania tuleňov sloních (elephant seal) na pláži. Naše prvé kroky viedli do turistického centra, kde nám poradili, kam sa máme vybrať, kde sa zrovna nachádzajú jednotlivé zvieratá a trošku sme si ujasnili terminológiu.

Štvorjazyčná časť – poďme si ujasniť čo je čo 🙂

Eubalaena australis = southern right whale = la ballena franca austral = veľryba južná [[(this was easy, the rest is a bit tricky, especialy in Slovak)///(this was easy, the rest is a bit tricky, especialy in Slovak)///Toto ešte bolo v pohode, no zvyšok nás trochu zmiatol]]
orcinus orca = killer whale = orca = kosatka dravá (not on the pictures)
mirounga leonina = southern elephant seal = elephante marino del sur = tuleň sloní
arctocephalus australis = South American fur seal = lobo marino de un pelo sudamericano = levovec medvedí
otaria flavescens = Patagonian sea lion = lobo marino de dos pelos sudamericano = tuleň hrivnatý

Pri začiatku rezervácie je Isla de los Pájaros (Ostrov papagájov), ktorým sa inšpiroval Antoine de Saint Exupéry pri písaní Malého Princa. Ak si chcete užiť pohľad na množstvo vtákov zblízka, odporúčam vám zohnať poriadny ďalekohľad. My sme skúsili jednotlivé druhy rozoznať, ale moc sa nám to nedarilo :).

Nabudúce – trochu pláž a tak. A najväčšia kolónia papagájov na svete 🙂

No Comments

Post A Comment